WikiLeaks
0

Bugarski premijer s kriminalnom prošlošću

FENA
Bojko Borisov
Bojko Borisov
Bugarski premijer Bojko Borisov u prošlosti je bio povezan s nestajanjem goriva, nepovoljnim dogovorima s ruskom kompanijom Lukoil i krijumčarenjem metamfetamina, navodi se u povjerljivom izvještaju WikiLeaksa, koji je objavio depeše bivšeg američkog ambasadora u Bugarskoj Johna Beyrlija.

Smatra se da je bugarski premijer iskoristio svoj položaj prvog čovjeka policije za prikrivanje svojih kriminalnih aktivnosti.

Žena bugarskog premijera Cvetelina Borislavova, inače najbogatija Bugarka, bogatstvo joj je procijenjeno na više od milijardu leva ili više od pola miliona eura, također se navodi u izvještaju u okviru pranja novca kroz svoje banke za razne kriminalne organizacije.

U izvještaju pod naslovom "Prljavština" navode se i veze Borisova s nekim figurama iz bugarskog podzemlja, kao što su Mladen Mihalev i Rumen Nikolov, prenose novine Sofia Morning News.

Prema navodima Beyerlija, Borisov se ponašao kao šerif u zemlji iako nije riješio 123 ubistva i nije uhapsio nijednog od vođa organiziranog kriminala u Bugarskoj.

Borisov se trenutno nalazi u Holandiji, odakle je saopćio da ne prati izvještaje s WikiLeaksa, jer su to, kako smatra, kopije stranica žute štampe i izjava predstavnika drugih političkih stranaka.