Svijet
0

Bugarska ratificirala ulazak Hrvatske i Albanije u NATO

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Bugarski parlament ratificirao je protokol o ulasku Hrvatske i Albanije u NATO na sjednici održanoj u četvrtak, prenijele su agencije.

S ovom odlukom parlamenta Bugarska je postala sedma od 26 zemalja članica Sjevernoatlantskog saveza koja je ratificirala pristup Hrvatske.

Bugarski parlament je u četvrtak ratificirao i ulazak u NATO Albanije, koja je zajedno s Hrvatskom dobila poziv za ulazak u Savez na samitu u Bukureštu u aprilu ove godine.

Zastupnicima se obratio i bugarski ministar vanjskih poslova Ivajlo Kalfin, koji je podržao ulazak Hrvatske i Albanije u NATO, ocijenivši da će se time dodatno stabilizirati regija.

"Bugarska se u NATO-u zauzimala za politiku otvorenih vrata ... ulazak Hrvatske i Albanije značajno će doprinijeti regionalnoj stabilnosti", rekao je Kalfin.

Početkom ove sedmice ulazak Hrvatske u NATO ratificirale su Rumunija i Poljska, a ranije su to učinili i parlamenti Mađarske, Latvije, Sjedinjenih Država i Litve.

U sljedećih nekoliko mjeseci očekuje se da će i preostale članice NATO-a ratificirati protokol kako bi Hrvatska i Albanija na sljedećem sastanku na vrhu u Strasbourgu i Kehlu u proljeće sljedeće godine mogle prvi put sudjelovati kao punopravne članice NATO-a.