Svijet
0

Bugarska pod povećalom Bruxellesa

FENA
Bugarska i pored oštrih mjera iz Bruxellesa nije u stanju da se oslobodi duboko ukorijenjene korupcije i organiziranog kriminala, piše londonski dnevnik Guardian u petak.

List podsjeća da je Evropska komisija zamrznula više od 700 miliona pomoći Bugarskoj, namijenjene popravci oronulih saobraćajnica, nezadovoljna načinom na koji se vlasti u Sofiji bore protiv korupcije i kriminala, kao i da je trenutno na oku Bruxellesa dvadeset sudskih slučajeva od čijeg ishoda zavisi da li će se odnos prema Bugarskoj promijeniti na bolje ili će, naprotiv, biti još rigorizniji.

Kao jedan od primjera koji izazivaju ogorčenje evropskih zvaničnika Guardian navodi slučaj ozloglašene braće Marinov, osumnjičenih kriminalaca čije je suđenje odgođeno dvadeset puta, u jednom slučaju i zbog smrti svjedoka.

Zahvaljujući kauciji, braća Marinov trenutno su na slobodi, bugarski mediji izveštavaju o njihovom ljetnom provodu na crnomorskoj obali, a neki tabloidi javljaju da će tužilac odustati da ih goni, pored ostalog po optužbama za naručena ubistva i pranje novca, piše Guardian.

Ako Bugarska ne dovede stanje kod kuće u red, Bruxelles je spreman da poduzme nove oštre mjere - zabranu ulaska bugarskih državljana u zemlje šengenske zone, blokiranje procesa usvajanja eura i daljnje zavrtanje finansijskih slavina, koje će biti daleko ozbiljnije od dosadašnjih kazni, piše na kraju izvještaja Guardian.