Svijet
0

Bugarska otvorila arhivu komunističkih tajnih službi

FENA
Bugarska, koja 1. januara 2007. treba pristupiti Evropskoj uniji, odlučila je u srijedu otvoriti arhive komunističkih tajnih službi kako bi se rasvijetlila prošlost njene političke, ekonomske i intelektualne elite.

Zakon, usvojen nakon žučne rasprave, predviđa objavljivanje na inernetu imena predsjednika, ministara, poslanika, bankara, gradonačelnika, visokih diplomata i ostalih koji su bili agenti ili saradnici špijunskih službi i civilne i vojne kontraobavještajne službe do 16. jula 1991., kada su raspuštene bivše službe sigurnosti.

Zakon ne predviđa nikakve legalne sankcije za te osobe.

Imena visokih zvaničnika tajnih službi, na položaju do jula 1990., bit će otkrivena, dok će imena kadrova srednjeg nivoa civilne i vojne obavještajne službe koji su ostali na dužnosti nakon jula 1991. ostati tajna.

Otvaranje arhiva, posebno obavještajne službe, može pružiti podatke o navodnom ubistvu pisca disidenta Gueorguija Markova1978. u Londonu, misterioznim oružjem nazvanim "bugarski kišobran". Njegov dosje je nestao iz kontraobavještajne službe.

Novi zakon treba da ode dalje od zakona koji je bio na snazi od 2000. do 2002. a koji nije dozvoljavao pristup svim arhivama, zaviseći od dobre volje specijalnih službi.