Svijet
0

Bugarska ne želi "apokaliptičnu" migrantsku krizu poput one u Makedoniji

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Bugarske trupe i oklopna vozila su raspoređeni na graničnim prijelazima s Makedonijom da bi spriječili prelazak migrantske krize u Bugarsku, javlja Makedonska informativna agencija (MIA).

Deseci naoružanih bugarskih vojnika vojnim vozilima marke Hammer su poslati na granični prijelaz Deve Bair-Gjueševo te su postavljene barikade da spriječe prolaz vozila.

Prema navodima bugarskih medija, vojska je također prisutna na graničnim prijelazima Stanke Lisičkovo-Delčevo i Zlatarevo Petrič.

Ministrica unutrašnjih poslova Bugarske Rumijana Bačvarova je jučer izjavila da Bugarska previđa tri moguća razvoja situacije u vezi s prilivom izbjeglica iz Turske i Grčke. Po njenom mišljenju, treća mogućnost, koju ona opisuje kao "apokalipsu", bi uključivala priliv u obimu koji Makedonija evidentira iz Grčke.

"U ovom trenutku vjerujemo da postoji relativno nizak rizik da se nešto slično desi kod nas. Mišljenja smo da ova ruta nije sigurna za izbjeglice. Pored toga, bugarske granice su dobro zaštićene", rekla je Bačvarova.

Makedonija se suočava s velikim porastom broja izbjeglica, koji je porastao od nekoliko stotina dnevno na nekoliko hiljada u toku protekle sedmice. Izbjeglice uglavnom dolaze iz Sirije kroz Grčku, koja ih prevozi do sjevernih luka i usmjerava prema makedonskoj granici.

Po njenim riječima, migranti koji se kreću prema zapadnoj Evropi obično ne prolaze kroz Bugarsku, jer nisu sigurni da mogu doći do željene destinacije brzo i pouzdano.

Bačvarova je dodala da pravo izbjeglica da uđu u Bugarsku ne može biti ograničeno, ali moraju biti evidentirani zbog opasnosti da su neki od njih učestvovali u borbama na Bliskom istoku ili da su teroristi.