Svijet
0

Bugarska i Rumunjska nove članice EU

FENA
S prvim danom 2007. godine Evropska unija je dobila dvije nove članice Bugarsku i Rumunjsku, što se smatra završetkom petog kruga proširenja.

Bugarska i Rumunjska započele su pristupne pregovore 2000. godine, zajedno s još četiri zemlje. Dvije godine prije toga 1998. pregovore je otvorila prva skupina od šest zemalja. Deset od tih ukupno 12 zemalja postalo je članicama EU-a 1. maja 2004., jedino su Bugarska i Rumunjska zbog nespremnosti propustile taj datum.

Svečanosti u Sofiji i Bukureštu uveličat će više evropskih dužnosnika, među njima povjerenik za proširenje Olli Rehn, povjerenica za komunikacijsku strategiju Margot Wallstrom te njemački ministar vanjskih poslova i predsjedavajući Vijeća EU-a Frank-Walter Steinmeier.

Bugarska i Rumunjska danas su daleko najsiromašnije zemlje članice. Njihov bruto domaći proizvod mjeren prema paritetu kupovne moći iznosi samo 33 posto evropskog prosjeka. I prema najoptimističnijim procjenama trebat će najmanje dvadeset godine da uhvate priključak s ostalim članicama.

Evropska unija je do sada jedino s Bugarskom i Rumunjskom potpisao pristupni sporazum u kojem je predviđena mogućnost odgode ulaska na godinu dana ako ne budu dovoljno spremne. To je ipak izbjegnuto, iako mnogi smatraju da je to učinjeno više iz političkih razloga nego zbog stvarne spremnosti dviju zemalja. Ona će i nakon ulaska ostati pod strogim nadzorom Evropske komisije.

Sofija i Bukurešt će morati redovito izvještavati Bruxelles o napretku na području pravosuđa i borbi protiv korupcije, a Komisija će uspostaviti mehanizam provjere ispunjavanja benchmarksa (mjerila) koje je postavila. U slučaju da jedna ili obje zemlje ispune mjerila na odgovorajući način, Komisija će primijeniti zaštitne mjere predviđene Pristupnim sporazumom.

S ulaskom ovih dviju zemalja teritorij Evropske unije povećava se za 348 hiljada kvadratnih kilometara, a broj stanovnika se povećava za nešto manje od 30 miliona.