Svijet
6

FOTO / Bugarska: Građani metlama ispratili bivšu vladu

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Građani Bugarske su metlama ispratili 240 poslanika parlamenta raspuštenog nakon ostavke vlade premijera Bojka Borisova 20. februara ove godine, javlja dopisnik agencije Anadolija.

Građani okupljeni ispred zgrade državnog parlamenta protestovali su protiv svih poslanika bivše vlade Borisova koja je podnijela ostavku nakon snažnog pritiska građana.

Noseći metle, toalet papir i pelene okupljeni demonstranti su izrazili nezadovoljstvo radom svih političkih partija u zemlji.

Okupljeni demonstratni su uzvikivali slogane "Smeće, odlazite", "Prljavi političari" i "Otpadnici", i uzvikivajući da ne žele vidjeti poslanike bivše vlade Bugarske.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Jedan stariji demonstrant u invalidskim kolicima za agenciju Anadolija je kazao da je došao na proteste jer "ne vidi svijetlu budućnost za Bugarsku".

"Ovdje sam bio i 1997. godine kada je, nakon snažnog pritiska javnosti, srušena ljevičarska vlada Jana Videnova. I danas se nalazim tu, jer sam izgubio nadu u bolju budućnost i stabilniji život u ovoj zemlji", rekao je ovaj građanin.

Demonstracije su prošle bez većih problema i pod jakim mjerama sigurnosti.

Prijevremeni izbori u Bugarskoj će biti održani 12. maja ove godine.