Svijet
0

Bugarska: Bombaš samoubica imao saputnicu

FENA
Eksplozija na aerodromu u Burgasu (Foto: Arhiv/AFP)
Eksplozija na aerodromu u Burgasu (Foto: Arhiv/AFP)
Bombaš samoubica, koji od odgovoran za prošlonedjeljni napad na autobus s izraelskim turistima u Bugarskoj, došao je iz susjedne Rumunije, pristojno je govorio ruski i imao je saputnicu, pišu u ponedjeljak bugarski mediji, prenosi AFP.

Po riječima istražitelja koji vode istragu o napadu na autobus u Burgasu, u kojem su poginuli bombaš, pet izraelskih turista i bugarski vozač, napadač je najmanje jedan dan prije bombaškog napada boravio u jednom hotelu u Varni, gdje je za sobom ostavio "biološke dokaze", prenosi televizija bTV.

Policija traga za ženom za koju se vjeruje da je s bombašem odsjela u hotelu "Perfekt" u Varni, pretpostavljajući da je ona možda bila povezana s drugim muškarcem za koga policija misli da je saučesnik bombaša, navodi dnevnik Trud, citirajući neimenovane izvore.

List prenosi izjavu jednog taksiste koji kaže da je vozio bombaša iz Ravde i Pomorja, dva gradića sjeverno od Burgasa, dan prije napada. On je rekao da je napadač pristojno govorio ruski.

Bugarske vlasti ne iznose detalje u vezi s istragom, već su samo navele da vjeruju da je bombaš imao oko 36 godina, lažnu američku vozačku dozvolu, da nije bugarski državljanin i da je bio u zemlji "ne manje od četiri dana".

Snimci sigurnosnih kamera na aerodromu prikazuju muškarca, za koga policija vjeruje da je bombaš, u odjeći tipičnoj za turiste, s dugom kosom, možda perikom, i izgleda da je riječ o bijelcu.

Doktori su u nedelju saopćili da autopsija tijela bombaša samoubice, osumnjičenog za napad u Burgasu, pokazuje da se on razlikuje od, kako su tvrdili očevici, muškarca "arapskog izgleda".

Doktorica Galina Mileva je poslije autopsije tijela bombaša rekla bugarskoj televiziji BNT da je riječ o muškarcu "bijelog lica, svjetlih očiju i veoma guste braon kose", a da su "kosti lica raznijete u eksploziji", prenosi AFP.

Izrael je za najsmrtonosniji napad na svoje građane u inostranstvu od 2004. godine optužio Iran i libansku paravojnu formaciju Hezbolah, koji su porekli umiješanost u napad.