Mali odziv glasača
0

Bugari na referendumu glasali za novu nuklearku

FENA
Većina Bugara podržala je u nedjelju na referendumu izgradnju nove nuklearne centrale, pokazali su rezultati ankete na biračkim mjestima, prenosi Reuters.

Britanska agencija je javila da je odziv bio mali - između 19,5 i 20,3 posto glasačkog tijela, što znači da rezultat referenduma neće biti obavezujući. Da bi bio važeći, na njemu mora učestvovati najmanje 60 posto birača.

Rezultat referenduma znači i povećan pritisak na desničarsku vladu koja se protivi izgradnji nove nuklearke, kao i to da je politika premijera Bojka Borisova odbila mnoge glasače i zakomplikovala njegovu kampanju za izbore u julu.

Dva sata prije zatvaranja glasačkih mjesta, samo 17,4 posto od registrovanih 6,9 miliona glasača izašlo je na referendum, saopćila je Centralna izborna komisija, prenosi AFP.

Referendum je raspisan na inicijativu opozicione Socijalističke partije kako bi primorali vladu da promjeni odluku da odustane od sporazuma s Rusijom o izgradnji druge nuklearne elektrane u zemlji, navodi AP.

Prvi referendum u Bugarskoj od raspada komunizma 1989. godine podijelio je javno mnijenje i naveo ga da se svrsta uz političke partije.

On se smatra testom uoči općih izbora koji se održavaju u julu, ali i šansom za slabljenje energetske zavisnosti od Moskve.