Svijet
0

Bugari danas biraju predsjednika

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
U Bugarskoj će danas biti održani predsjednički i izbori za lokalne organe vlasti, na kojima su, prema istraživanjima, favoriti kandidati vladajuće partije Građani za evropski razvoj Bugarske (GERB).

U trci za predsjednika je 18 kandidata, a najveće šanse da se nađu u baražu imaju kandidat GERB Rosen Plevneliev i opozicione Bugarske socijalističke partije (BSP) Ivajlo Kalfin, te nezavisni kandidat, prvi bugarski evrokomesar Meglena Kuneva.

Aktuelnom bugarskom predsjedniku Georgi Prvanovu mandat ističe početkom naredne godine i budući da mu je drugi, petogodišnji, nije imao prava da se kandiduje ponovo.

Paralelno sa novim predsjednikom Bugari će birati i lokalne organe vlasti - predsjednike opština i odbornike u opštinskim parlamentima, na kojima će, prema istraživanjima, najviše mandata osvojiti predstavnici GERB-a, BSP i političke formacije bugarskih Turaka - Pokreta za prava i slobode.

Izbori su i test za vladu premijera Bojka Borisova, čije je povjerenje u posljednje vrijeme dosta poljuljano.

Bugarska policija saopštila je da će za obezbjeđenje sutrašnjih izbora angažovati oko 15.000 policajaca, te da je u vrijeme izbornog dana zabranjeno točenje i prodaja alkohola u gostionicama i trgovinskim objektima.

Nevladine organizacije upozorile su na opasnost "prodaje glasova", koja se u posljednje vrijeme "odomaćila" u Bugarskoj. Prema nedavnom istraživanju "Transparentnosti internešenela", čak 12 posto ispitanika spremno je da proda svoj glas i da glasa za kandidata koji plati.
Prema nepotvrđenim podacima, glas na predsjedničkim izborima prodaje se za 50 leva ili 25 eura, a na lokalnim za 30 leva ili 15 eura.

Pravo glasa na predsjedničkim izborima ima oko 6,97 miliona građana ili 95 posto ukupne populacije Bugarske, a na lokalnim 6,52 miliona ili 89 posto. U Bugarskoj, prema popisu iz februara, živi nešto više od 7,3 miliona stanovnika.

Bugari će moći da glasaju na 11.382 biračkih mjesta u zemlji u 264 opštine, kao i na 161 biračkom mjestu u inostranstvu. Bugari sa pravom glasa u BiH moći će da glasaju u bugarskom diplomatskom predstavništvu u Sarajevu, a u Srbiji u bugarskoj Ambasadi u Beogradu.

Izbore u Bugarskoj će pratiti oko 1.200 akreditovanih novinara iz zemlje i inostranstva.