Svijet
0

Budva: Dogovor zemalja jugoistočne Evrope o saradnji u zapošljavanju

FENA
Budva
Budva
Ministri rada i drugi dužnosnici zemalja jugoistočne Evrope, sudionici 3. ministarske konferencije o zapošljavanju i socijalnoj politici, u petak su u Budvi, nakon dvodnevnog rada, usvojili dokument kojim je dogovorena saradnja u spomenutom području.

Sudionici konferencije su se obvezali da će ostvariti preporuke iz nacionalnih izvještaja o politici zapošljavanja i da će raditi na izradi sveobuhvatnog i dugoročnog programa reformi politike zapošljavanja u regiji.

Crnogorski ministar zdravlja, rada i socijalne skrbi Miodrag Radunović izjavio je novinarima da je konferencija označila i početak transformacije Pakta o stabilnosti u Vijeće za regionalnu saradnju čije će sjedište biti u Sarajevu.

Iskazana je potpora budućem radu tog tijela čija je zadaća, kako je rečeno, ugraditi problematiku zapošljavanja i socijalnu politiku u strateške prioritete i program rada, javila je Hina.

Na konferenciji su sudjelovala izaslanstva Albanije, BiH, Bugarske, Crne Gore, Hrvatske, Makedonije, Moldavije, Rumunjske, Srbije i Misije Ujedinjenih naroda na Kosovu (UNMIK), predstavnici Pakta o stabilnosti u jugoistočnoj Evropi i drugih međunarodnih organizacija.