SAD
0

Budući šef američkih obavještajnih službi odbacio mučenje i prisluškivanje

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Admiral u penziji Dennis Blair, kojeg je predsjednik Barack Obama naimenovao za šefa američkih obavještajnih službi (DNI), odbacio je u četvrtak korištenje torture i prisluškivanja, što je bila praksa u Bushovo doba.

"Tortura je nelegalna, nemoralna i nedjelotvorna", izjavio je on dok ga je saslušavala Senatorska obavještajna služba, koja je trebalo da potvrdi njegovo naimenovanje.

Admiral Blair je izjavio da je protiv prisluškivanja telefona bez naloga, iako su američke obavještajne službe za vrijeme Bushove administracije uspostavile kontroverzni program prisluškivanja bez sudskog naloga.

"Obavještajne službe SAD-a treba da poštuju privatni život i civilne slobode američkog naroda i treba da poštuju zakon", kazao je on.

Dennis Blair je naglasio da diplomatski napori treba da prate antiterorističke akcije i ocijenio da američke obavještajne službe treba da "gone teroriste" koji prijete SAD-u, ali i da "podrže političke lidere u njihovom pokušaju da sarađuju s liderima arapskih i muslimanskih zemalja koji teže mirnoj budućnosti svoje zemlje i svoje vjere".

Dennis Blair treba da naslijedi mjesto formirano poslije atentata od 11. septembra 2001. godine i misiju zaštite cjelokupne američke obavještajne zajednice, u kojoj je i CIA.

On treba da zamijeni Mikea McConnella, također bivšeg admirala, koji je preuzeo rukovođenje Američkim obavještajnim službama u februaru 2007.