Rezultati revolucije
0

Budući predsjednik Egipta na vlasti najduže osam godina

FENa
Foto: AFP
Foto: AFP
Sudski komitet zadužen za izmjene egipatskog Ustava predložio je danas uvođenje ograničenja broja uzastopnih predsjedničkih mandata i skraćivanje njihovog trajanja, javio je AP.

Osmočlani panel predložio je da ista osoba može obavljati predsjedničku funkciju najviše osam godina, odnosno dva uzastopna četvorogodišnja mandata. Predloženo je također da izborni proces, koji je ranije bio pod strogom kontrolom vlasti uz brojne krađe, nadgleda sudstvo.

Predsjednik će, također, biti u obavezi da imenuje zamjenika u roku od dva mjeseca od dana stupanja na dužnost. Obje predložene izmjene tražila je opozicija.

Vrhovni savjet oružanih snaga imenovao je panel 15. februara s mandatom da predloži ustavne promjene koje bi otvorile put za održavanje demokratskih izbora kasnije ove godine, prenosi Tanjug.

Vojni savjet upravlja Egiptom poslije povlačenja predsjednika Hosnija Mubaraka s vlasti, 11. februara. Mubarak je završavao svoj peti po redu šestogodišnji mandat, kada je svrgnut u masovnim protestima nezadovoljnih Egipćana.