Svijet
3

Buduća britanska premijerka Theresa May odlučna riješiti migrantsku krizu

Klix.ba
Theresa May (Foto: EPA)
Theresa May (Foto: EPA)
Buduća premijerka Velike Britanije Theresa May zahtijevat će striktna ograničenja u polju imigracije kada bude pregovarala o izlasku Velike Britanije iz EU, kazali su njeni saradnici.

Visokopozicionarni izvor tvrdi da je prioritet buduće premijerke okončati slobodu kretanja na ovoj teritoriji, odnosno ulazak imigranata u Veliku Britaniju pojačavši kontrolu na granicama.

"Poruka referenduma o izlasku iz EU bila je da ljudi od nas traže da vratimo kontrolu nad granicama. Theresa je apsolutno odlučna da to učini. Ona razumije da Britanci zaista žele da se to sredi", rekao je izvor iz kabineta Therese May.

Istakao je kako neće aktivirati član 50 zbog želje da osigura pravi dogovor koji uključuje obuzdavanje imigracije. Također, rekao je kako će buduća premijerka biti sretna da pregovara sa EU o trgovini "korak po korak".

Mayin glasnogovornik potcrtao je njenu posvećenost Brexitu: "Državni službenici su već zaduženi da izgrade dom u kojem će biti ured za Brexit, što pokazuje koliko je Theresa posvećena tome da u djelo sprovede rezultate referenduma. Brexit znači da Britanija izlazi i mi ćemo to uspješno uraditi".

May će biti imenovana večeras, nakon čega će održati kratki sastanak sa sekretarom i savjetnikom Nacionalne sigurnosti i šefom odbrane te će saznati gdje se nalazi nuklearna podmornica Kraljevske vojske. Tu informaciju zna samo nekoliko zvaničnika, a čak i većina posade koja se nalazi u podmornici ne zna tačnu lokaciju. Pretpostavlja se da je na sjeveru Atlantika.

May će morati donijeti i jednu vrlo ozbiljnu odluku - kako će reagovati vojska ako dođe do nuklearnog rata. Ponuđene su joj četiri opcije: osveta, da ne urade ništa, da udruže snage sa saveznicima - posebno SAD-om i Australijom i da rade što kapetan misli da je najbolje. May će ovu odluku morati donijeti sama.