Svijet
0

Budizam postaje državna religija na Tajlandu

Sarajevo-x.com
Pod pritiskom budističkih redovnika koji su uličnim protestima pokušali skrenuti pažnju na određena politička pitanja, vlada će razmotriti prijedlog o zvaničnom proglašenju Budizma kao državne religije. Ukoliko se to desi, moglo bi doći do ozbiljnih konflikata između muslimana i budista.

Budistički pokret za uvrštavanje Budizma na popis državne religije započeo je u vrijeme političkih tenzija na Tajlandu. Naime, vlada namjerava održati parlamentarne izbore i državi vratiti demokratiju do kraja godine. Pored toga, trenutno se vode žestoke političke rasprave oko dvije političke partije koje su prošle godine optužene za izbornu prevaru.

Više od 90 posto stanovnika na Tajlandu su budisti te je stoga ova država već faktički budistička zemlja. Njeni rituali, monarhija i nacionalni identitet usko se vežu za religiju.

Iako je Tajland poznat kao veoma tolerantan, analitičari smatraju da bi novo ustavno rješenje koje Budizam deklariše kao državnu religiju moglo dovesti do nasilnih konflikata između muslimana i budista na jugu zemlje.

"Situacija na jugu zemlje postat će znatno gora", izjavio je Zachary Abuza, specijalista za terorizam koji godinama prati situaciju na jugu Tajlanda.

Od 2002. godine u konfliktima između muslimana i budista poginulo je više od 2.000 ljudi. Većina muslimana živi u tri južne provincije na Tajlandu koje su do prije jednog stoljeća bile nezavisne. Osjećaj odbačenosti, ugroženosti i religijske diskriminacije na tim prostorima vlada oduvijek zbog činjenice da je muslimansko stanovništvo u manjini.

"Ukoliko vlada u ustav upiše Budizam kao državnu religiju, bit će im mnogo teže rješavati tenzije između pripadnika dvije vjere", objasnio je Srisompob Jitpiromsri, politolog sa univerziteta "Prince of Songkhla" u Pattaniji.

Postojeći ustav ne naglašava Budizam kao državnu religiju, ali naglašava da će sve religije biti zaštićene. Poslije nekoliko protestnih marševa budističkih redovnika, vlada će po prvi put ozbiljnije razmatrati ustavnu tačku kada je u pitanju državna religija.

Tajland karakteriše podijeljenost na svim područjima. Oduvijek je vladao dubok jaz između bogatih i siromašnih, ruralnih i urbanih područja, demokrata i konzervativaca.

Potreba za ustavnim rješenjem koje će Budizam proglasiti državnom religijom izrasla je iz velike zabrinutosti budističkih poglavara. Oni smatraju da njihova vjera stoji pod stalnom prijetnjom. Neki analitičari ipak misle da su ovi zahtjevi odraz islamofobije koja je u sve većoj mjeri prisutna i na Tajlandu.