Svijet
0

Budistički monasi ponovo protestuju u Mijanmaru

FENA
Budistički monasi u Mijanmaru u srijedu su izveli protestni marš, prvi otkako je vojska slomila prodemokratski ustanak prije mjesec dana, dok se specijalni izaslanik UN-a Ibrahim Gambari priprema da se vrati u posjetu bivšoj Burmi.

Azijski diplomat sa sjedištem u Yangonu izjavio je da će Gambari, koji je prvi put posjetio Mijanmar kratko nakon što je vojska ugušila demonstracije, stići 3. novembra u drugu misiju uvjeravanja generala da započnu razgovore sa zatočenom opozicijskom liderkom Aung San Suu Kyi.

Posljednji marš monaha u centralnom gradu Pakokku, oko 600 km sjeverozapadno od Yangona, sUgerira kako vojna akcija nije uspjela da potpuno uguši narodni gnjev zbog 45 godina vojne vladavine i sve dubljeg siromaštva.

Taj grad je bio žarište sukoba otkako su vojnici pucali iznad glava monaha početkom septembra, pretvarajujći male lokalne proteste protiv šokantnog rasta cijena goriva u najveći ustanak protiv hunte u posljednje dvije decenije.

Svjedoci su izjavili Reutersu da je oko 200 monaha uzvikivalo molitve dok su hodali u redu po trojica centrom grada.

Demokratski glas Burme, disidentska radiostanica sa sjedištem u Norveškoj, javio je da su monasi ostali pri zahtjevima za smanjenjem cijena goriva, nacionalnim pomirenjem i oslobađanjem svih političkih zatvorenika, uključujući Suu Kyi.

"Ne bojimo se da ćemo biti uhapšeni ili mučeni", navodio radio riječi jednog monaha.

Nije bilo nikakvih izvještaja o incidentima.

Jedan stanovnik, kojio je odbio da se predstavi iz straha od odmazde, izjavio je da su monasi namjerno izabrali tu rutu kako bi izbjegli sukobe s mitingašima koji imaju podršku hunte i koji osuđuju prošlomjesečne demonstracije.

Zvanični mediji javili su da je deset ljudi, uključujući japanskog televizijskog novinara, ubijeno kada su vojnici poslani da očiste ulice, iako zapadne vlade tvrde da je stvarni broj žrtava mnogo viši.