Svijet
0

Budimpešta: Znanstveni forum za konsenzus oko zaštite okoliša

FENA
Da bi se riješili problemi zaštite okoliša i održivog razvoja potreban je globalni konsenzus u čemu značajnu ulogu ima i Svjetski znanstveni forum, ocijenila su u četvrtak u Budimpešti četvorica evropskih predsjednika, sudionici skupa posvećenog ulozi znanja i znanosti u današnjem globalnom društvu.

Predsjednik Mađarske Laszlo Solyom, Austrije Heinz Fischer, Grčke Karolos Papouilas i Hrvatske Stjepan Mesić otvorili su Mađarskoj akademiji znanosti trodnevni skup o ulozi znanja i znanosti u rješavanju problema nezaposlenosti, siromaštva, zaštite okoliša i održivog razvoja, javila je Hina.

Domaćin skupa Solyom izjavio je na konferenciji za novinare da Svjetski znanstveni forum koji se po treći puta održava u mađarskoj prijestolnici sve više dobiva na važnosti i postaje nalik uglednom tradicionalnom Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu.

On smatra da posebnu odgovornost u rješavanju globalnih problema imaju države jer kreiraju uvjete za gospodarski razvoj, ali i međunarodne organizacije koje moraju imati sredstva za rješavanje globalnih problema.

Grčki predsjednik Papouilas nazvao je forum "glasom" milijuna ljudi diljem svijeta zabrinutih za svoju i budućnost idućih naraštaja. Papouilas drži da je zaštita okoliša bit demokracije jer se tiče temeljnog ljudskog prava - prava na život.

I predsjednik Mesić također je pozvao na konsenzus "malih i velikih", siromašnih i bogatih zemalja u zaštiti resursa jer se, rekao je, samo tako može osigurati bolji život sadašnjih i budućih generacija.

Po njegovim riječima čovjek je taj u kojeg treba ulagati jer on intervenira u prirodu i jedini može ispraviti pogreške koje pritom učini.

Skup kojeg su organizirali Mađarska akademija znanosti u suradnji s Evropskom komisijom i Međunarodnim znanstvenim vijećem nastavlja se iduća dva dana, a na njemu sudjeluje više od 300 političara, privrednika i znanstvenika iz 60-ak zemalja.