Svijet
0

Budimpešta u blokadi uoči Bushove posjete

FENA
Most Chain u Budimpešti
Most Chain u Budimpešti
Američki predsjednik George W. Bush stiže večeras u zvaničnu posjetu Mađarskoj iz Beča, a Budimpešta je kao i austrijska prijestonica već danima pod svojevrsnom i do sada neviđenom blokadom.

Šef Bijele kuće je označen kao "posebno ugroženi državnik", pa se i u Mađarskoj na skali od jedan do pet primjenjuju mjere najvišega stepena sigurnosti. U zaštiti predsjednika Busha, pored američkih agenata, učestvovat će i oko 2.000 mađarskih policajaca.

Svi automobili duž trase kojom će se američki konvoj kretati već su uklonjeni, a u pojedinim trenucima bit će zatvoren saobraćaj čak i za pješake.

Visoki gost je prema prvobitnom planu trebalo da odsjedne u "Palači New York", ali će upravo iz sigurnosnih razloga prenoćiti u hotelu "Meridian", prenose agencije.

Tokom njegovoga jednodnevnog boravka u Mađarskoj nad Budimpeštom će gotovo sve vrijeme letjeti američki i helikopteri mađarskoga ratnog zrakoplovstva.

Prema riječima glasnogovornika mađarskog ministarstva vanjskih poslova Viktora Polgara, američki predsjednik će se u četvrtak najprije sresti s predsjednikom Republike Laszlom Solyjem u palači "Sandor", rezidenciji šefa države, a zatim će u parlamentu razgovarati s premijerom Ferencom Gyurcsanyjem, predsjednicom najvišeg zakonodavnog tijela Katalin Szili i liderima pet parlamentarnih partija.

Američki predsjednik će se domaćoj i svjetskoj javnosti obratiti govorom sa Citadele, renovirane srednjovjekovne tvrđave na brdu Gelert, koji će direktno prenositi televizija CNN.