Svijet
0

Budimpešta: Održan poslovni forum BiH - Mađarska

FENA
Budimpešta
Budimpešta
U sklopu posjeta bh. državne delegacije Mađarskoj, Vanjskotrgovinska komora BiH (VTK BiH) je organizirala gospodarski dio delegacije i predvodi veliku grupu predstavnika svojih članica, zainteresiranih za mađarsko tržište i suradnju s mađarskim firmama, saopćeno je iz VTKBiH.

Delegaciju BiH čine predstavnici firmi iz drvne, hemijske, metalo-prerađivačke industrije i predstavnici iz agroindustrijskog sektora, a veliko zanimanje za mađarsko tržište pokazale su i članice iz sektora hotelijerstva i turizma.

Jutros je održan i odlično posjećen poslovni forum na kojem su dvije zemlje predstavile svoje gospodarske mogućnosti. Forum je otvorio mađarski premijer Ferenc Gyurcsány govorom dobrodošlice kojim je ujedno i pozvao mađarske firme da aktivnije i agresivnije pristupe bosanskohercegovačkom tržištu, a potom se obratio i predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Nikola Špirić.

Uime domaćina, zanimanje mađarskih gospodarstvenika za strana tržišta (uključujući i naše) predočio je generalni direktor Mađarske gospodarske komore György Rétfalvi.

Mađarska strana pokazuje značajnije zanimanje za kompanije iz oblasti autoindustrije, energetike, građevinarstva (infrastrukture), prehrambene industrije (osim proizvoda animalnog podrijetla), te turizma.

Poslovnom forumu se odazvao veliki broj mađarskih firmi koje su obavile i bilateralne razgovore s predstavnicima naših firmi, te iskazale značajno zanimanje za ulaganja i za razmjenu proizvoda i usluga. Dopredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Milan Lovrić koji je predvodio gospodarsku delegaciju održao je prezentaciju predstavnicima mađarske poslovne zajednice o poduzetničkim, industrijskim i gospodarskim potencijalima Bosne i Hercegovine, a više o mogućnostima ulaganja i iskustvima vezanim za ulaganja u Bosni i Hercegovini rekli su predstavnici FIPA-e, MOL-a i Saveza turističkih agencija BiH.