Nove prijetnje
0

Bude li napadnut, Iran će zapaliti Tel Aviv

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Iran je zaprijetio u utorak, nekoliko dana nakon što je Washington podsjetio da je vojna opcija protiv njega i dalje na stolu, da će zapaliti Tel Aviv i američku flotu u Zaljevu budu li napadnuta njegova nuklearna postrojenja.

"Cionistički režim trenutno vrši pritisak na rukovodstavo Bijele kuće da pripremi napad na Iran. Ako oni naprave tu glupost, prvi odgovor Irana bit će da zapali Tel Aviv i američku flotu u Perzijskom zaljevu", upozorio je Ali Shirazi, predstavnik vrhovnog vođe Ali Hamneija unutar pomorskih snaga Čuvara revolucije, navodi agencija Fars.

SAD i Izrael nisu isključili upotrebu sile protiv Irana kako bi zaustavili njegov nuklearni program, za koji Zapad vjeruje da služi u vojne svrhe.

Izjava iranskog zvaničnika uslijedila je u trenutku kada Čuvari revolucije, elitna vojska islamskog režima, izvode pomorske manevre u Zaljevu kako bi poboljšali svoje "borbene kapacitete raketnih i pomorskih jedinica", javljaju mediji.

Ideološka vojska iranskog režima posjeduje mnogobrojne rakete, posebno "Shahab 3", kojom može pogoditi izraelsku teritoriju i američke baze u regiji.

U subotu je vođa Čuvara revolucije general Mohammad Ali Jafari već zaprijetio "neprijateljima" Irana "fatalnim napadima" u Zaljevu, rekavši da "munjevita ratna taktika brodova Čuvara revolucije ne ostavlja neprijatelju ni najmanju priliku za bijeg", javio je AFP.

Istoga dana je zapovjednik Glavnoga stožera iranske vojske također je upozorio da bi Teheran mogao zatvoriti strateški Hormuški tjesnac, kroz koji prođe oko 40 posto svjetske nafte, ako dođu u pitanje iranski interesi.