Zbog skandala sa konjskim mesom
84

Bruxelles traži od svih država EU DNK testiranje mesa

FENA
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Evropska komisija je u srijedu zatražila od svih država članica Evropske unije da prakticiraju DNK testiranje proizvoda na bazi goveđeg mesa, zbog skandala u vezi s konjskim mesom u zamrznutim gotovim jelima.

Komisija preporučuje svim državama članicama da prakticiraju DNK kontrolu proizvoda koji sadrže goveđe meso, izjavio je povjerenik za zdravlje i potrošače Tonio Borg, nakon sjednice evropskih ministara u Bruxellesu.

Borg je izrazio želju da se prva serija testiranja provede u martu i da prvi rezultati budu objavljeni polovinom aprila.

On je zatražio od Evropske komisije da što prije razmisli o deklaracijama na proizvodima na bazi govedine na kojim bi bilo navedeno porijeklo mesa.

Evropski policijski ured Europol treba da koordinira kriminalne istrage koje se provode u nekim zemlajma EU-a, kako bi se utvrdilo odakle dolazi prevara koja je dovela do korištenja konjskog mesa umjesto goveđeg.

Afera je izbila prošle sedmice kada je u Velikoj Britaniji otkiveno da lazanje marke Findus sadrže konjsko meso dok je na deklaraciji pisalo "govedina".