Svijet
0

Bruxelles: Protesti protiv politike štednje u EU

FENA
Na poziv Evropske konfederacije sindikata (CES) više stotina ljudi protestuje u srijedu u evropskoj četvrti u Bruxellesu protiv politike koja se svodi samo na štednju, a koja zapostavlja socijalnu dimenziju i očuvanje radnih mjesta.

"Što je previše, previše je. To je poruka koju želimo reći. Sve mjere štednje nametnute radnicima u Evropskoj uniji neće nam donijeti rješenja koja su nam potrebna", izjavila je Bernadette Segol, glavna tajnica CES-a pred okupljenim sindikalnim aktivistima iz više zemalja članica EU-a.

"Mi tražimo alternativu. Evropa nam treba zbog radnih mjesta i socijalne pravde", dodala je Segol.

Ona se u svom govoru osvrnula na nedavnu izjavu predsjednika Evropske centralne banke Marija Draghija, koji je rekao da je evropski socijalni model mrtav.

"Mi mu poručujemo da evropski socijalni model nije mrtav. Bez evropskog socijalnog modela nema Evrope", rekla je glavna tajnica konfederacije evropskih sindikata.

Sindikati su pozvali na koordinirani protest u zemljama članicama EU-a uoči samita čelnika Evropske unije na kojem će biti potpisan novi sporazum o proračunskoj disciplini, čemu se oni protive.

"Mi smo protiv toga sporazuma, jer on ne nudi rješenja za izlazak iz tunela. To je kočnica za evropski projekt, kočnica koja će ugušiti rast i kočnica za socijalnu Evropu", istaknula je Segol.

Sindikalna delegacija u srijedu prije podne primio je predsjednik Evropskog vijeća Herman Van Rompuy, a dan ranije primio ih je predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso.

"Mi smo ponovili naše protivljenje onome što se sada radi u Evropi i koje vodi zemlje članice prema proračunskoj disciplini na štetu socijalnih davanja i radnika. Postoji alternativa. Mi tražimo pokretanje ekonomskog rasta", izjavila je jedna od čelnica evropskih sindikata Anne Demellenne.

Sindikati se zauzimaju za uvođenje euroobveznica, kojima bi sve članice eurozone preuzele odgovornost za dugove pojedinih zemalja, za uvođenje poreza na financijske transakcije i traže promjenu monetarne politike Evropske scentralne banke.