Svijet
0

Bruxelles predložio da Brazil postane 7. strateški partner EU-a

FENA
Jose Manuel Barroso
Jose Manuel Barroso
Evropska komisija je predložila u srijedu članicama Evropske unije da Brazil postane 7. strateški partner EU-a, kao što su to Sjedinjene Države, Rusija ili Kina.

Članice EU-a će se o ovom pitanju izjasniti polovinom juna, prije prvog samita EU - Brazil koji će se održati 4. jula u Lisabonu.

"Predlažući jačanje veza, priznajemo Brazilu status ključnog aktera koji je pozvan u ograničeni klub naših strateških partnera", komentirao je predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso.

Cilj ovoga strateškog partnerstva je jačanje saradnje, kako bi se "odgovorilo na svjetske izazove kakve predstavljaju borba protiv siromaštva i nejednakosti, pitanja okoliša (klimatske promjene, zaštita šuma, vode i bioraznolikost), energija, jačanje stabilnosti i prosperiteta u Latinskoj Americi", saopćila je Komisija.

Bruxelles želi da pojača saradnju u ekonomiji i financijama, u zračnom i pomorskom prometu, znanosti i tehnologiji, satelitskoj navigaciji i socijalnim poslovima.

SAD, Kina, Rusija, Japan i Indija su među pet strateških partnera EU-a. Južna Afrika je 2006. goine počela s pregovorima kako bi postala šesti partner.