Carinske kontrole
0

Bruxelles pokazao žuti karton Danskoj

FENA
Jose Manuel Barroso (Foto: AFP)
Jose Manuel Barroso (Foto: AFP)
Danska bi mogla da se dovede u nelegalnost ako provede svoju odluku o uspostavljanju stalnih carinskih kontrola na svojim državnim granicama, upozorio je u petak predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso.

Barroso je telefonski razgovarao s danskim premijerom Larsom Loekkeom Rasmussenom i obavijestio ga o tom riziku, a pismeno mu potvrdio zabrinutost Komisije.

"Prvo pravno procjenjivanje izazvalo je sumnje u to da li će Danska poštovati odredbe evropskih ugovora koji se odnose na slobodu prometa dobara, osoba, usluga i kapitala, ako bude stalno provodila najavljene mjere", naglasio je Barroso.

"Države članice ne mogu sistematski provoditi carinske i policijske kontrole na svojim državnim granicama", podsjetio je on.

Unutarnje granice su ukinute između država članica Evropske unije za robu, usluge i kapital.

One su ukinute i za ljude u 22 od 27 zemalja EU-a, članica šengenskog prostora, izuzev u Velikoj Britaniji, Irskoj, Kipru, Bugarskoj i Rumuniji.

U skladu s tim, Barroso je zatražio od danskih vlasti da ne donose jednostrane mjere.

Danski ministar za integraciju Soeren Pind i ministar pravosuđa Lars Barfoed uvjerili su u četvrtak svoje kolege da će Kopenhagen poštovati propise EU-a i Šengena, prostora bez unutarnjih granica.

"Nećemo ponovo uvoditi kontrole pasoša i osoba", kazao je Pind.

Evropski propisi ne dopuštaju Kopenhagenu da uspostavi stalne carinske kontrole na svojim državnim granicama, upozorila je u petak Evropska komisija.