Svijet
0

Bruxelles podržava Rusiju ali "ne po svaku cijenu"

FENA
Peter Mandelson
Peter Mandelson
Evropska komisija upozorila je u petak Rusiju da Evropska unija neće "po svaku cijenu podržati" njenu volju o ulasku u Svjetsku trgovinsku organizaciju (WTO) do kraja 2007., pozivajući Moskvu da pokaže "istinsku političku volju" za ukidanje posljednjih prepreka na tom putu.

"Trebamo jasno reći da je Evropska unija spremna da podrži hitan zaključak procesa pridruživanja Rusije u WTO, ali ne po svaku cijenu", naglasio je Peter Power, glasnogovornik evropskog povjerenika za trgovinu Petera Mandelsona.

"Ostaje još jedan manji broj problema da se riješi između EU-a i Rusije", objasnio je Power, navodeći carinske dažbine za izvoz, posebno na rusko drvo, "diskriminatorni predujam za željeznički saobraćaj i usaglašenost nekih novih ruskih zakona s propisima WTO-a", posebno za registraciju određenih proizvoda.

Svi ovi problemi bit će razmatrani na samitu Evropska unija - Rusija 17. i 18. maja u Samari, na obalama Volge, saopćio je glasnogovornik.

On vjeruje da će ovi problemi, uglavnom tehničke prirode", biti riješeni pod uvjetom "istinskog političkog angažiranja s ruske strane".

Power je, ipak, minimizirao ozbiljnost ovog upozorenja Evropske unije, prvog komercijalnog partnera Rusije, koje dolazi u trenutku sve težih odnosa EU-Rusija, još težih posljednih dana nakon tenzija između Moskve i Estonije.

Međutim, jedan evropski izvor je priznao da bi u ovom kontekstu zategnutih odnosa neke zemlje članice EU-a mogle da ne odobre preporuku Evropske komisije, koja je pozvala sve zemlje članice da daju zeleno svjetlo za ulazak Rusije u WTO, ulazak koji zahtijeva jednoglasnu saglasnost 150 zemalja članica organizacije.