Svijet
0

Bruxelles: NATO-ovi ministri o Afganistanu

FENA
Bruxelles
Bruxelles
NATO-ovi ministri odbrane u četvrtak su se sastali u Bruxellesu odlučni da nastave misiju u Afganistanu iako ih u tome u posljednjih šest mjeseci ometaju neprestani pobunjenički napadi i nasilje, izjavio je glavni tajnik NATO-a general Jaap de Hoop Scheffer.

"Niko ne treba sumnjati u NATO-ovu predanost ovoj misiji niti u našu sposobnost da je provedemo do kraja", rekao je Scheffer na sastanku ministara obrane 26 zemalja članica, prenosi dpa.

"Uspjet ćemo u provedbi afganistanske misije jer je ona važna ne samo za afganistanski narod već i za međunarodnu zajednicu", rekao je po dolasku u Bruxelles nizozemski ministar odbrane Henk Kemp.

Američki ministar obrane Donald Rumsfeld, koji je u glavni belgijski grad stigao sinoć, još nije davao izjave za novinare, izvijestio je France Presse.

Tokom sastanka u Bruxellesu ministri bi trebali razmotriti plan o razmještaju na jugu Afganistana Međunarodnih sigurnosnih snaga (ISAF), što se se smatra svojevrsnim "testom" za Savez i što bi trebalo omogućiti SAD-u da smanji broj svojih vojnika u toj zemlji.

Britanski ministar odbrane Des Browne izrazio je zadovoljstvo zbog prisutnosti u Bruxellesu afganistanskog ministra odbrane generala Abdula Rahima Wardaka.

Ministri bi između ostalog trebali razgovarati o nizu inicijativa, naprimjer, mogućnosti osnivanja vojnog centra na Bliskom istoku, o čemu će se možda odlučivati na samitu NATO-ovih čelnika 28. i 29. novembra u Rigi.

Sjedinjene Države su u Afganistanu od 2001. organizirale protuterorističku koaliciju koja broji 23.000 vojnika. Njihova je glavna misija pokušati ući u trag članovima bivšega talibanskog režima.

NATO je 2003. u Afganistan poslao stabilizacijske snage (ISAF) koje čini oko 9.500 vojnika.