Pritisak na EU
0

Bruxelles još nije spreman za sankcije Hezbollahu

SRNA
Evropska komisija danas je saopćila da će EU razmotriti mogućnost uvođenja sankcija libanskoj islamističkoj organizaciji Hezbollah, ali nema dovoljno dokaza o njihovoj aktivnosti u Evropi radi donošenja slične odluke.

Bugarska je u februaru povezala Hezbollah sa prošlogodišnjim bombaškim napadom u odmaralištu Burgas na Crnom moru kada je poginulo pet izraelskih državljana i njihov bugarski vozač autobusa, nakon čega je na EU vršen pritisak da sankcioniše ovu organizaciju.

Izrael je, također, pojačao lobiranje u Bruxellesu i Parizu, pozivajući evropske vlade da prate primjer SAD i da na listi terorističkih organizacija stave Hezbollah i da im uvedu finansijske sankcije.

Predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso je, govoreći na konferenciji za novinare sa izraelskim predsjednikom Shimonom Peresom, rekao da Bugarska još radi na finalizaciji svoje istrage o napadu i da je od libanske vlade zatražila pomoć.

"Pravosudni proces će pokazati da li ćemo donositi političke odluke. Ne možemo odlučivati unaprijed. Kada počinioci budu poznati, može se razmotriti njihovo uključenje na listu", rekao je Barroso.

Brojne evropske vlade su iskazale oprez, jer smatraju da bi uvođenje sankcija Hezbollahu moglo da destabilizuje vladu u Bejrutu i da doprinese rastu tenzija na Bliskom istoku.

Hezbollah je dominantan u libanskoj politici i premijer Najib Mikati oslanja se na podršku ove organizacije.

Peres je upozorio da bi, ukoliko bi EU odlagala uvođenje sankcija Hezbollahu, to samo ojačalo tu organizaciju, čije vojno krilo učestvuje u sukobima u Siriji, gdje podržava snage lojalne predsjedniku Bašaru al Asadu.