Problem cijena
0

Bruxelles i Ljubljana o kraćim vinjetama

FENA
Slovenija će pristati uvesti kraće vinjete za strane vozače u tranzitu i svoj prijedlog uskoro posredovati Evropskoj komisiji, no Ljubljana i Bruxelles još se uvelike razilaze oko cijene, piše u petak ljubljanski "Dnevnik" pozivajući se na izvore u ministarstvu prometa.

"Čini se da na obje strane postoji spremnost za dogovor. Stvari se odvijaju u smjeru koji će zacijelo omogućiti da se početkom februara postigne dogovor s Evropskom komisijom", rekao je za "Dnevnik" Andrea Maresi, glasnogovornik ministarstva prometa.

Maresi je izvijestio o sastanku što su ga u utorak u Bruxellesu održali slovenska međuresorna grupa, koja priprema novu uredbu o vinjetama, te stručnjaci iz kabineta evropskog povjerenika za promet Antonija Tajanija.

Međuresorna grupa treba, po nalogu slovenske vlade, do kraja januara sastaviti novi prijedlog o vinjetama čime bi se izbjegao postupak Evropske komisije protiv Slovenije.

Postupak je pokrenut zbog ocjene Bruxellesa da slovenski sistem naplate cestarina diskriminira strane vozače u tranzitu, jer u Sloveniji ne postoje vinjete za kraća vremenska razdoblja, kakve ima Austrija.

Problem koji još treba riješiti, jest cijena budućih kraćih vinjeta.

Tajani je početkom sedmice za tršćanski dnevnik "Il Piccolo" izjavio da slovenske vinjete za turiste u tranzitu za deset dana ne bi smjele koštati više od 5 eura, jer bi samo tako bile razmjerne cijeni od 55 eura za cjelogodišnju vinjetu koju kupuju slovenski vozači koji se cestama koriste cijele godine.

No državna agencija DARS, koja upravlja slovenskim autocestama, tvrdi da bi i cijena od 15 eura za desetodnevnu vinjetu vrlo poremetila njihovo poslovanje jer bi, u tom slučaju, prihodi od cestarine u ovoj godini bili manji za 20 posto.

Bruxelles zahtijeva da se Slovenija drži europske direktive o vinjetama, a Ljubljana insistira da se ta uredba treba odnositi samo na tranzitni promet za teška teretna vozila, ne i na osobne automobile, piše "Dnevnik".

Zbog uvođenja kraćih vinjeta za strance, cijena godišnjih vinjeta od 55, te polugodišnjih od 35 eura, morat će se udvostručiti.

To će izazvati nezadovoljstvo slovenskih vozača koji su najviše profitirali uvođenjem paušalnog plaćanja cestarine putem vinjeta sredinom prošle godine. Prije toga, slovenski vozači cestarinu su plaćali po pređenim kilometrima.