SAD
0

Brown u Kongresu pozvao na globalno smanjenje kamatnih stopa

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Britanski premijer Gordon Brown založio se u srijedu u Washingtonu za smanjenje kamatnih stopa i donošenje fiskalnih stimulativnih paketa širom svijeta.

On je u govoru pred oba doma američkog Kongresa rekao kako se ne može očekivati da Sjedinjene Države i nekoliko drugih zemalja same snose sav teret ponovnog uspostavljanja privrednog rasta.

"Hajde da svi radimo na smanjenju kamatnih stopa širom svijeta i donošenju stimulativnih paketa u skladu s dubinom recesije i razmjerima oporavka koji moramo ostvariti", rekao je Brown.

Britanski premijer će biti domaćin samita Grupe 20 razvijenih zemalja i privreda u usponu (G-20) idućeg mjeseca u Londonu, na kojem želi postići sporazum o koordiniranom planu za poticaj svjetske privrede koja se suočava s najdubljom krizom od 30-ih godina prošlog stoljeća, podsjeća agencija Reuters.

"Pomislite samo šta bi svaka naša akcija, ako bi se ujedinile, mogla značiti, mnogo više nego pojedinačno – mogla bi dovesti do stabilizacije svih banaka, a ne samo nekih. Kad bi svi donijeli fiskalne stimulativne pakete, njihov efekt bi bio mnogostruk", kazao je Brown.

On je ocijenio da su "današnje finansijske institucije toliko povezane da neka loša banka, bilo gdje u svijetu, predstavlja prijetnju bilo kojoj banci u svijetu".

SAD i Velika Britanija restrukturiraju banke, "ali koliko bi samo bili sigurniji ulozi svakoga od nas ako bi cijeli svijet zajednički poduzeo mjere za stavljanje izvan zakona sivih bankarskih sistema i offshore poreznih oaza", zaključio je Brown.

Američki predsjednik Barack Obama je prilikom sastanka s britanskim premijerom u Ovalnom uredu Bijele kuće u utorak izrazio uvjerenje u uspeh mjera za zaustavljanje krize i oporavak privrede u SAD-u i u svijetu.

"Potpuno sam siguran da će krediti ponovno krenuti, da će kompanije ponovno naći mogućnost za ulaganja i da će se ljudi ponovno zapošljavati", rekao je Obama.

Glavne teme njihovog razgovora bile su mjere za suzbijanje svjetske finansijske i ekonomske krize, terorizam i globalna sigurnost.

Britanskom premijeru je ukazana čast time što je postao prvi evropski čelnik koji se susreće s Obamom otkako je on 20. januara stupio na dužnost američkog predsjednika.

Gordon Brown se pred posjetu Washingtonu založio za globalni New Deal, kako bi se izašlo nakraj s ekonomskom krizom koja je nanijela udarac privredama širom svijeta, od Amerike do Azije.