Svijet
0

Brown u Bagdadu prije predaje Basre Iračanima

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Britanski premijer Gordon Brown, koji je u utorak stigao u prvu posjetu Iraku, razgovarao je u Bagdadu sa svojim iračkim kolegom Nurijem al-Malikijem o predaji provincije Basra Iračanima.

Radi se o prvom putovanju britanskog premijera u Irak otkako je 27. juna naslijedio Tonyja Blaira, nepokolebljivog saveznika američkog predsjednika Georgea W. Busha u iračkom ratu, javio je AFP.

Odmah po dolasku Brown je u jutarnjim satima započeo u četiri oka razgovor s Malikijem u "zelenoj zoni", u centru Bagdada, u kojoj su smještene iračke institucije i zapovjedništvo američkih snaga u Iraku.

"On će razgovarati o sigurnosnoj situaciji u Bagdadu, izgledima Iračana da preuzmu kontrolu u Basri, te rokovima da se to uradi", izjavio je nešto ranije britanski glasnogovornik novinarima koji su putovali s Brownom.

Pitanja ekonomskog razvoja Iraka i proces političkog pomirenja bit će također na dnevnom redu susreta s Malikijem.

Brown će također razgovarati s najvećim vojnim dužnosnikom u Iraku generalom Davidom Petraeusom i američkim ambasadorom Ryanom Crockerom.

Britanski vojni glasnogovornik u Basri je izjavio u utorak da britanski vojnici u Iraku namjeravaju predati iračkoj vladi nadzor nad provincijom Basra ove jeseni.