Svijet
0

Brown odustao od raspisivanja izbora

FENA
Britanski premijer Gordon Brown okončao je višesedmične spekulacije na političkoj sceni, odbivši raspisati prijevremene izbore, što su njegovi protivnici ocijenili kao gubljenje živaca zbog smanjenja prednosti laburista nad suparnicima.

"Neću pozvati na prijevremene izbore i objasnit ću zbog čega. Imam viziju promjena u Britaniji i želim pokazati narodu na koji način će ih vlada provesti", rekao je Brown u intervjuu BBC-u.

Novinar britanske radiostanice Andrew Marr, koji je radio intervju, izjavio je kako mu je Brown rekao da je razmatrao mogućnost raspisivanja prijevremenih izbora i shvatio da bi mu neodlučnost u tome pitanju nanijela političku štetu.

Opozicija je Brownovu odluku dočekala prilično zajedljivo, prenijela je britanska agencija. Nema sumnje da će narod (ovakvu odluku) shvatiti kao da je premijer izgubio živce.

"Ovo je jedna šarada koja traje posljednje dvije-tri sedmice. Mislim da će se Brown i ostali koji ga okružuju osvrnuti za sobom, pogledati šta se dešavalo posljednjih sedmica i shvatiti da su izgubili", rekao je lider stranke Liberalnih demokrata Menzies Campbell.

Brown, koji je mjesto britanskog premijera preuzeo ranije ove godine od Tonyja Blaira, poigravao se proteklih sedmica, izvještava Reuters, idejom o održavanju prijevremenih izbora jer je, prema procjenama, poslije konferencije njegove Laburističke partije vodio mnogo ispred svojih konzervativnih suparnika. Ove procjene su se, međutim, protekle sedmice pokazale neosnovanima.

List News of the World objavio je u nedjelju procjenu po kojoj bi Brown izgubio većinu u parlamentu ako bi glasanje bilo sada održano.

Konzervativni komentator Michael Portillo je rekao kako se plaši da je Brownova reputacija kao kompetentne osobe stvar prošlosti. On (Brown) je hodao po vodi. A sada je potonuo, dodao je on.

Odluka britanskog premijera da odustane od prijevremenih izbora poen je više za konzervativnog lidera Davida Camerona, koji se zalagao da izbori budu održani uskoro, usprkos slabim procjenama. Procjene posljednjih dana su, međutim, pokazale da je Brownova popularnost ipak opala.

Prema parlamentarnom zakonu Velike Britanije Brown mora raspisati izbore do 2010. godine, ali to može da učini i ranije, kako bi osigurao još jedan petogodišnji mandat.

Raspiše li Brown prijevremene izbore i na njima izgubi, postat će britanski premijer s najkraćim mandatom, ne računajući one koji su umrli za vrijeme službe.