Svijet
0

Brown najoštrije osudio sjevernokorejsku probu

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Britanski premijer Gordon Brown "najoštrije" je osudio u ponedjeljak novu nuklearnu probu koju je u ponedjeljak objavila Sjeverna Koreja.

"Najoštrije osuđujem sjevernokorejsku nuklearnu probu, kao pogrešnu, nesretnu i opasnu po svijet", navodi se u saopćenju britanskoga premijera.

"Ova nova proba "narušit će mirovne pregovore za Korejski poluotok i neće pridonijeti sigurnosti Sjeverne Koreje", upozorio je on.

"Međunarodna zajednica ponašat će se prema Sjevernoj Koreji kao partneru ako se ona bude ophodila odgovorno. Ali, ako to ne bude slučaj, ona može očekivatu novu izolaciju", nastavio je Brown.

Ova proba je "flagrantno kršenje rezolucije UN-a", izjavio je nešto ranije britanski državni tajnik za vanjske poslove Bill Rammell.

"Mislim da moramo uputiti jasnu poruku Sjevernoj Koreji i dati joj do znanja da mora pokrenuti šestotrane pregovore o denuklearizaciji poluotoka", rekao je Rammell, koji je dao ovu izjavu u Hanoju, gdje je učestvovao u radu ministara vanjskih poslova Evropske unije i Azije.