Svijet
0

Brown najavio jačanje sankcija protiv Zimbabvea

FENA
Foto: AFP/Pool/File
Foto: AFP/Pool/File
Britanski premijer Gordon Brown najavio je u srijedu pojačavanje sankcija protiv režima predsjednika Zimbabvea Roberta Mugabea, koji računa s tim da će ostati na vlasti nakon osporavanih izbora ove sedmice.

"Stotinu i šezdeset osoba je pod sankcijama, prema odlukama koje su na snazi. Želimo proširiti sankcije na članove porodica ovih osoba", izjavio je Brown pred parlamentom, javlja AFP.

"Poznajemo imena osoba koje trenutno okružuju Mugabea, poznajemo imena kriminalne klike koja ga želi zadržati na vlasti, pa ćemo imenovati osobe koje će pogoditi nova faza sankcija", kazao je Brown.

Premijer je odbio kazati da li će doći do potpunog prekida trgovinskih odnosa sa Zimbabveom, ali je upozorio da bi preduzeća koja pomažu Mugabeov režim "trebalo da razmotre svoje stavove".

Britanski dnevni list The Times objavio je u srijedu da će britanski rudarski gigant Anglo American investirati 400 miliona dolara u jedan rudnik platine u Zimbabveu, što predstavlja jednu od najvećih stranih investicija u ovoj zemlji posljednjih godina.