Svijet
0

Brown: Irak nije prioritet, već klimatske promjene

FENA
Strateški ciljevi britanske vanjske politike trebalo bi da budu obrazovanje i klimatske promene, a ne Irak i rat u toj zemlji, poručio je danas ministar finansija Gordon Brown za koga se vjeruje da će ove godine zamijeniti premijera Tonyja Blaira. Irak i rat u toj zemlji, sugerira Brown u autorskom članku u listu "Guardian", nisu prioriteti buduće vanjske politike Britanije, nego pomoć bogatih siromašnim zemljama kako bi osigurali besplatno i obrazovanje dostupne za sve.

Brown je ocijenio da se samo obrazovanjem koje je dostupno svima mogu poraziti ekstremisti, i to prije svega islamski ekstremizam.

On smatra da se strateški cilj bogatih zemalja može ostvariti za narednih 10 godina i Velika Britanija je već ranije obećala 8,5 milijardi funti (12,5 milijardi eura) za pomoć siromašnim zemljama.

Ministar Brown, usto, ističe kampanju protiv klimatskih promjena kao važan cilj britanske vanjske politike.

To se, primjećuje komentator "Guardiana", tumači kao pokušaj da se klimatske promjene izmjeste iz domaće politike i koriste kao instrument u vanjskoj politici Britanije.

Današnji tekst u "Guardianu" je prvo vanjskopolitičko istupanje ministra finansija Browna i vidi se kao početak kampanje budućeg britanskog premijera.

Premijer Blair je ranije najavio da će se tokom ove godine, najdalje do septembra, povući s premijerske funkcije i mjesta lidera laburista, a do sada se uglavnom Brown spominje kao njegov nasljednik.

U prvim današnjim reagiranjima, komentatori prije svega primjećuju da Irak nije priroritet za Browna iako je i on podržao Blairovu odluku da Britanija uđe u rat u toj zemlji.

Komentatori također ukazuju da Brown traži besplatno školovanje u siromašnim zemljama svijeta a istovremeno "kod kuće" u Britaniji sužava prostor besplatnog, posebno visokog školovanja.