Svijet
0

Brown i Merkel o dobroj saradnji i reformi EU

FENA
Foto: AFP;
Foto: AFP;
Novi britanski premijer Gordon Brown obećao je njemačkoj kancelarki Angeli Merkel, tokom boravka u Berlinu, tijesnu političku suradnju, a posebno u pogledu reforme evropskih institucija i sistema, saopćeno je u utorak u Berlinu.

"Uvjeren sam da će Velika Britanija i Njemačka i u budućnosti izvrsno surađivati", rekao je Brown u ponedjeljak navečer u Berlinu koji je bio prvi njegov inozemni termin u svojstvu britanskog premijera.

Brown je posebno naglasio spremnost što brže provedbe reformi dogovorenih na nedavnom samitu u Bruxellesu.

"Moja vlada je spremna zauzeti se za što brže prihvaćanje dogovora o novim pravnim temeljima EU-a u britanskom parlamentu", rekao je Brown.

Njemačka kancelarka Angela Merkel je naglasila kako očekuje nastavak izvrsne suradnje između Berlina i Londona.

"Pred nama je mnoštvo gorućih tema od reforme EU-a, preko pomoći Africi, pa sve do rješenja bliskoistočnog problema i vjerujem da ćemo na svim područjima dobro surađivati", izjavila je Merkel uoči zajedničke večere u kancelarskom uredu.

Glede aktualnog spora Rusijom i Britanije oko izručenja osobe osumnjičene za ubistvo britanskog državljanina, Brown je naglasio da želi dobre odnose s Rusijom, a Merkel izrazila nadu u što skorije rješenje ovog sukoba, ali i izrazila razumijevanje za postupke Londona.

"Nama je svima stalo do dobrih odnosa s Rusijom i ja se nadam da će se stvari uskoro normalizirati, ali u svrhu rasvjetljavanja nekog problema nužno je povući i određene poteze", zaključila je Merkel, prenijela je Hina.

Kao odgovor na odbijanje Moskve da izruči Andreja Lugovoja, glavnognosumnjičenika za ubistvo bivšeg oficira KGB-a i britanskog državljanina Aleksandra Litvinenka, britanski ministar vanjskih poslova David Miliband u ponedjeljak je najavio da Velika Britanija protjeruje četvoro ruskih diplomata te blokadu pregovora Evropske unije s Rusijom o olakšicama u viznom režimu.