Svijet
0

Brown govorio pred Izraelskim Knessetom

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Britanski premijer Gordon Brown zatražio je u ponedjeljak, u svom govoru pred izraelskim parlamentom, od Izraelaca i Palestinaca da postignu sporazum, ocijenivši da je mir "nadohvat ruke".

On je također upozorio Iran na nove sankcije ako ne zamrzne svoj nuklearni program.

"Mislim da je historijski mir, dobijen velikom i trajnom borbom, koji može donijeti sigurnost zemlji i regionu, nadohvat ruke", rekao je Brown, naglasivši da su palestinski predsjednik Mahmud Abbas i premijer Salam Fayyad "najbolji partneri Izraela".

Brown je prvi šef britanske vlade koji je govorio pred izraelskim parlamentom.

On je pozvao obje strane da "iskoriste šansu ponuđenu" na konferenciji u Annapolisu, na temelju sporazuma "dviju države u granicama iz 1967., demokratski Izrael pošteđen napada, priznat i miran sa svojim susjedima", kao i "mirna, demokratska i teritorijalno pouzdana država Palestina".

Međutim, on je zatražo provedbu "mirovnih uvjeta", zamrzavajući dalje širenje jevrejskih naselja i povlačenje nekih naselja u Izraelu, djelujući "protiv palestinskih terorista".

On je na kraju ocijenio da Jerusalem mora biti glavni grad obiju država.

Vezano za Iran, premijer je zaprijetio da će pojačati međunarodne sankcije zbog njegovog kontroverznog nuklearnog programa te kritikovao "odvratne" izjave njegovog predsjednika Ahmedinedžada o Izraelu.

"Iran je suočen s jasnim izborom, prekinuti svoj nuklearni program i prihvatiti naše pregovaračke ponude, ili biti još više izoliran i suočen s kolektivnim odgovorm mnogih zemalja", rekao je Brown.