Svijet
0

Brown: Ekonomska situacija odgovorna za izborni poraz laburista

FENA
Foto: AFP/POOL/File
Foto: AFP/POOL/File
Britanski premijer Gordon Brown izrazio je u nedjelju "optimizam" za budućnost Velike Britanije, rekavši da ima "strategiju" za oporavak ekonomske situacije u zemlji, odgovorne za poraz laburista na lokalnim izborima od ove sedmice.

"Optimist sam kada je u pitanju budućnost Velike Britanije", rekao je Brown za BBC 1, govoreći prvi put nakon najvećeg poraza Laburističke stranke u posljednjih 40 godina na lokalnim izborima u Engleskoj i Velsu.

Prema procjenama BBC-a, Laburistička stranka je na trećem mjestu sa 24 posto glasova, nakon liberalnih demokrata, koji su dobili 25 posto, i konzervativaca sa 44 posto. Oni su posebno izgubili London na račun konzervativca Borisa Johnsona.

"Imamo strategiju da prevaziđemo sve ove ekonomske poteškoće", rekao je Brown, obećavajući da će najaviti nove mjere već iduće sedmice, ne navodeći sadržaj tih novina.

Što se tiče internih apela Laburističke stranke za njegov odlazak iz Downing Streeta, Brown je precizirao da on "misli da je zajedno s ministrom finansija Alistairom Darlingom najbolja osoba za suočavanje s ovim izazovima".