Svijet
0

Brojne žrtve u napadu bombaša-samoubice u Kabulu

FENA
Bombaš-samoubica napao je afganistanski vojni autobus u centru Kabula u četvrtak izazivajući brojne žrtve, saopćili su zvaničnici.

Jedan civil je ubijen, a četiri osobe su ranjene, među kojima i vojni oficir, dodali su oni.

Bombaš-smoubica bio je u automobilu, saopćio je policijski zvaničnik, dodajući kako se raznio prije vremena ne stižući do svoje mete, javio je Reuters.

"Vojni autobus je prolazio ovuda kada se eksplozija desila. Izgledalo je kao da je cijeli kvart zahvatila vatra. Komadi metala su letjeli uokolo. Vidio sam čovjeka na biciklu kako je povrijeđen i ubačen u ambulantno vozilo", izjavio je svjedok Sayed Tahir.

Ambulantna vozila su viđena kako napuštaju mjesto napada uz zvuke sirena, a nekoliko civilnih vozila također je oštećeno u eksploziji, javili su svjedoci.

Autobusi koji prevoze vojno i policijsko osoblje omiljena su meta talibana, uz najmanje 65 ubijenih u četiri ranija takva napada u prijestonici od juna prošle godine.

Talibanski gerilci pokrenuli su više od 140 samubilačkih bombaških napada u Afganistanu u prošloj godini, što je najviši broj otkako su snage pod američkim vodstvom svrgnule vladu islamističke grupe u 2001.

Pokret predvodi pobunu protiv vlade i stranih vojnika pod komandom NATO-a i američke vojske. Svakoga ko ih podržava smatraju metom.

U posljednjem činu nasilja talibanski borci u srijedu su odrubili glave četvorici afganistanskih civila koji su radili na projektu izgradnje lokalne ceste u istočnoj pokrajini Nuristan, saopćilo je ministarstvo unutrašnjih poslova.

Talibani nisu bili dostupni radi komentara izvještaja o odrubljivanju glava i o samoubilačkom bombaškom napadu.