Svijet
0

Broj žrtava zemljotresa u Pakistanu i Afganistanu povećao se na 350

Anadolija
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Prema posljednjim informacijama iz Pakistana i Afganistana, više od 350 ljudi izgubilo je život u razornom zemljotresu koji se u ponedjeljak ujutru dogodio na granici između dvije zemlje.

Bojazan da će se broj žrtava povećavati iz sata u sat pokazala se opravdanom. Naime, spasilačke ekipe i dalje pretražuju ruševine ispod kojih je ostalo mnogo ljudi. Najkritičnija situacija je u sjeverozapadnoj pakistanskoj provinciji Khyber Pakhtunkhwa.

Posljednji podaci koje su objavili pakistanski i afganistanski zvaničnici danas oko podne, govorili su o 336 mrtvih, od toga broja 258 ih je stradalo u Pakistanu, a 78 u Afganistanu. Tačan broj onih koji se vode kao nestali još uvijek nije objavljen.

U Pakistanu je povrijeđeno oko 2.000 ljudi, dok je razoreno oko 4.000 domova. Što se tiče Afganistana, prema riječima Qameruddina Sediqija, savjetnika ministra zdravstva, povrijeđemo je oko 500 ljudi.

Podsjećamo, zemljotres jačine 7,5 stepeni, registrovan je na granici Afganistana sa Pakistanom. Tačnije 254 kilometra sjeveroistočno od Kabula, glavnog grada Afganistana i na dubini od 212,5 kilometara.