Svijet
0

Broj žrtava u sukobima u Libanu premašio 70

FENA
Broj poginulih u borbama između libanskih vojnika i palestinskih ekstremista u izbjegličkom logoru na sjeveru Libana u ponedjeljak se popeo na 71, pošto su tenkovi granatirali pozicije boraca malo poznate prosirijske grupe Fatah al Islam.

Ekstremisti su uzvraćali pucnjavom iz mitraljeza i ispaljivali granate, ali je žestina sukoba donekle smanjena poslije podne, kada je konvoj pomoći Ujedinjenih nacija i Crvenog krsta stigao pred logor. Borbe su se ponovo rasplamsale i vozila nisu mogla da uđu, javio je Reuters.

Portparol Fatah al Islama je optužio armiju za rasplamsavanje sukoba koji je počeo u nedjelju i zaprijetio da će podstaći nasilje i na drugim mjestima.

"Ukoliko situacija ostane onakva kakva jeste, definitivno ćemo prenijeti borbu van Tripolija," rekao je portparol Abu Salim Reutersu preko telefona.

U logoru živi oko 40.000 Palestinaca, a sukobi koji su tamo izbili i zahvatili susjedni grad Tripoli ne pamte se od završetka libanskog građanskog rata 1990.

Pokret Fatah palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa je u ponedjeljak osudio palestinske ekstremiste u Libanu koji su se suprotstavili vojsci, naglasivši da ta grupa, navodno povezana sa međunarodnom terorističkom organizacijom Al Qaidom, nema veze sa Fatahom.

Također je apelovano na palestinske izbjeglice u logoru da izoluju grupu ekstremista.

Sirija je istovremeno porekla optužbe libanskih zvaničnika da ima veze s grupom Fatah al Islam, istakavši da je pokušala da uhapsi njene lidere, čak i preko Interpola.

"Mi odbacujemo tu orgnizaciju, ona ne služi palestinskom cilju i ne radi za oslobođenje Palestine," rekao je šef sirijske diplomatije Valid Mualem na predavanju na Univerzitetu u Damask.

Fatah al Islam nastao je u novembru 2006. odvojivši se od Fataha al Intifade, koju podržava Sirija.

Ministar Mualem je rekao da će tribunal UN-a za suđenje osumnjičenima za ubistvo bivšeg libanskog premijera Rafika Haririja biti pod kontrolom Sjedinjenih Američkih Država i da će njegovo osnivanje destabilizirati Liban.

SAD, Francuska i Velika Britanija smatraju da umješani u Haririjevo ubistvo moraju biti kažnjeni kako bi se spriječila nova politička ubistva.

Libanski zvaničnici tvrde da Fatah al Islam prima naredbe od Damaska, čije su se snage povukle iz Libana u aprilu 2005. i da pokušava da destabilizira tu zemlju.