Svijet
104

Broj žrtava u Orlandu porastao na 50, jedna od najvećih pucnjava u historiji Amerike

Klix.ba
Foto: Twitter
(Foto: Twitter)
U pucnjavi u gay noćnom klubu u Orlandu na Floridi ubijeno je 50 osoba. Najnoviji podaci američke policije, koja ovaj napad tretira kao teroristički akt govore da je broj ranjenih porastao na 53.

Policija je saopćila i da ispituje da li je napadač, koji je ubijen i identificiran kao Omar Mareen s Floride, djelovao sam. FBI je saopćio da je moguće da je napadač imao sklonosti ka islamističkom ekstremizmu.

Mateen je živio u mjestu udaljenom 150 kilometara od Orlanda. Prema prvim informacijama, njegovi roditelji su porijeklom iz Afganistana.

Iz policije stiže veoma malo podataka, a navedeno je da je iz objekta spašeno 30 osoba, a na pitanje novinara kako je stradao napadač, rečeno je da ga je policija ubila.

Također je rečeno da je policija pronašla eksplozivnu napravu kod napadača, koja je potom uništena kontroliranom eksplozijom, a veoma je moguće da još eksploziva ima i u njegovom automobilu.

Šef lokalne policije je saopćio da je više desetina osoba prevezeno u bolnicu. Napadač je kod sebe imao pušku i pištolj i neku vrstu uređaja na sebi i bio je dobro organiziran i pripremljen.