Filipini
0

Broj žrtava tajfuna povećao se na 530

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Broj žrtava dva snažna tajfuna, koji su u protekle dvije sedmice pogodili Filipine, povećan je na 530, saopćili su lokalni zvaničnici.

Prema najnovijim podacima filipinske Nacionalne agencije za zaštitu od prirodnih katastrofa, broj žrtava tajfuna Parma koji je prije nedjelju dana pogodio Flipine popeo se na 193, od kojih je 134 u provinciji Benguet.

Spasilačke ekipe kopaju golim rukama i lopatama, kako bi izbjegle stvaranje novih klizišta u potrazi za tijelima nastradalih na području ostrva Luzon.

Obilna kiša, koja pada od subote, kada je Filipine zahvatio tajfun Parma, izazvala je poplave i brojna klizišta. Tajfunu Parma prethodio je tajfun Kestana, koji je odnio 337 života, dok je više od pola miliona osoba bilo prinuđeno da napusti svoje domove. U jednom trenutku 80 posto Manile nalazilo se pod vodom, poslije najjačih kiša u proteklih 40 godina.

Prema riječima ministra odbrane Gilberta Teodora, ukupna šteta kada je riječ o usjevima i infrastrukturi od dvije oluje pocjenjuje se na najmanje 15 milijardi pezosa (324 miliona dolara).