Svijet
1

Broj žrtava požara u Oaklandu povećan na 33

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Ukupno 33 tijela su dosad pronađena u noćnom klubu u Oaklandu u Californiji nakon smrtonosnog požara koji je izbio tokom zabave, javlja BBC.

Dosad je pretraženo samo 20 posto zgrade, a još uvijek nedostaje "znatan" broj ljudi. Još uvijek nije poznat uzrok požara.

Istražitelji su pokrenuli istragu kako bi utvrdili da li je skladište adaptirano prema propisima kako bi se moglo koristiti kao noćni klub. Sistema za gašenje požara nije bilo, a jedini izlaz sa drugog sprata je bilo drveno stepenište.

Šefica vatrogasaca u Oaklandu Teresa Deloach-Reed je rekla da je u noćnom klubu bilo između 50 i 100 ljudi kada je požar izbio kasno u petak. Staro skladište pod nazivom Ghost Ship je bilo mjesto održavanja koncerta grupe Golden Donna, kao i još šest izvođača.

Zbog požara se urušio krov na drugom spratu, a potom je sve propalo na prizemlje. Nakon što su došli na mjesto nesreće, vatrogasci nisu čuli nikakav alarm. U objektu je bilo mnogo namještaja i različite opreme, što je otežavalo gašenje požara.

Potraga za tijelima će trajati još barem 40 sati, a najveći izazovi su pristup mjestu nesreće i identifikacija žrtava.