Mađarska
0

Broj žrtava porastao na pet

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Broj žrtava usljed izlivanja toksičnog idustrijskog otpada u Mađarskoj danas je porastao na pet, ali je premijer Viktor Orban izjavio je da je situacija pod kontrolom.

Orban, koji je proglasio vanredno stanje u tri okruga ranije ove sedmice, insistirao je da postoji mali rizik od ulaska toksičnog mulja u Dunav, drugu najdužu evropsku rijeku.

"Dobra vijest je to što smo uspjeli da dovedemo situaciju pod kontrolu i vrlo je vjerovatano da vode koje ugrožavaju okolinu neće stići do Dunava, čak ni na teritoriji Mađarske", rekao je Orban tokom posjete Bugarskoj.

On je dodao da se dolazak komesara EU za vanrednu pomoć Kristaline Georgijeve u Mađarsku očekuje tokom vikenda, poslije apela za pomoć koji je uputila zvanična Budimpešta.

Toksični mulj iz fabrike aluminijuma na zapadu zemlje izlio ze iz rezervoara prije pet dana, zagadio nekoliko sela i izazvao pomor svih živih stvorenja u najmanje jednoj maloj rijeci.

Uginule ribe uočene su i u Dunavu, ali zavničnici tvrde da uzorci pokazuju da je kvalitet vode u Dunavu blizu normalnog.

Jutros je izmjerena alkalna vrijednost pH 8,5 kod Komaroma, oko 80 kilometara zapadno od Budimpešte. To je neznatno više od normalnog nivoa i nije opasno po okolinu, tvrde nadležne mađarske službe.
Vlasti očekuju da će čišćenje dva najteže pogođena sela Kolontara i Devečera biti završeno sljedeće sedmice. 

Organizacije za zaštitu životne sredine upozoravaju na dugoročne posljedice po čitav region, naročito ukoliko arsenik dospije u podzemne vode i vodu za piće.