Vijetnam
0

Broj žrtava od tropske oluje porastao na osam

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Tijela dvoje djece i tri ribara otkrivena su u centralnom Vijetnamu, čime je broj poginulih od tropske oluje Mekkhala porastao na osam, uz još osam koji se vode kao nestali i strahuje se da su mrtvi, saopćio je u četvrtak zvaničnik za bavljenje prirodnim katastrofama.

Tijela petogodišnje djevojčice i trogodišnjeg dječaka pronađena su u srijedu nakon što ih je voda izbacila iz njihove kuće u pokrajini Ha Tinh, saopćio je zvaničnik za bavljenje prirodnim katastrofama Nguyen Khoa Thanh. Spasioci su također izvukli tijela tri ribara u pokrajinama Quang Tri i Quang Binh, gdje su još četvorica nestala nakon što je oluja potopila njihovu brodicu, saopćili su pokrajinski zvaničnici, javio je AP.

Četiri osobe vode se nestale u pokrajini Thanh Hoa, saopćio je zvaničnik za bavljenje prirodnim katastrofama Do Minh Chinh.

Mekkhala se obrušila na centralnu vijetnamsku obalu u utorak ujutro prije nego što je krenula prema Laosu istog dana.

Oluja, s vjetrovima od oko 90 km na sat, uništila je i odnijela krovove stotina kuća i potonula je desetine brodica. Također je izazvala obilne kiše širom regije.

Mekkhala je pogodila zemlju dok se sjeverni Vijetnam još oporavljao od tajfuna Hagupit, koji je zahvatio zemlju prošlog četvrtka. Poplave izazvane tajfunom ubile su 41 osobu i izazvale su štete u vrijednosti od oko 65 miliona dolara.

Još jedna tropska oluja, Higos, kretala se preko vijetnamskih teritorijalnih voda prema kineskom ostrvu Hainan u četvrtak i zaprijetila je stotinama ribara zarobljenih na nemirnom moru, saopćio je zvaničnik Nguyen Ngoc Dien iz pokrajine Quang Binh.

"Ne dopuštamo ljudima da trenutno idu u ribolov", kazao je Dien.

Ne očekuje se da Higos pogodi direktno vijetnamsko kopno.

Zamjenik premijera Hoang Trung Hai zatražio je od ministarstva unutrašnjih poslova da kontaktira zemlje u regiji da dopuste vijetnamskim ribarima koji su se našli na putu oluji da pronađu utočište kod njih, saopćio je nacionalni komitet za kontrolu poplava i oluja.

U Vijetnamu poplave i oluje ubiju stotine ljudi svake godine.