Samoubilački napadi
0

Broj žrtava eksplozija u Pakistanu povećan na 89

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Broj žrtava dvostrukog samoubilačkog bombaškog napada u petak na centar za obuku paravojne policije na sjeverozapadu Pakistana povećao se na 89, dok je 140 ljudi ranjeno, od kojih je 40 u kritičnom stanju, saopćila je policija u subotu.

Agencije su prethodno izvijestile da je u eksplozijama u Shabkadaru, na granici s Afganistanom ubijeno najmanje 70 ljudi. To je najsmrtonosniji napad u Pakistanu ove godine.

"Broj mrtvih je povećan na 89. Među poginulima je pet civila, a četiri tijela su raskomadana i još nisu identificirana", izjavio je AFP-u šef okružne policije Nisar Khan Marwat.

Odgovornost za napad u petak su preuzeli pakistanski talibani i saopćili da je to osveta za ubistvo vođe Al-Qaide Osame bin Ladena prije dvije sedmice u akciji američkih snaga u pakistanskom gradu Abbottabadu.

"Ovo je prva osveta za mučeništvo Bin Ladena. Bit će ih još", rekao je predstavnik talibana Ehsanullah Ehsan u telefonskoj izjavi za Reuters.

Shabkadar je blizu Mohmanda, područja u kojem vlada bezakonje i za koje Washington vjeruje da je baza Al-Qaide. Sjedinjene Države u toj oblasti povremeno izvode napade bespilotnim letjelicama na talibane i ostale ekstremiste.