I u 2012. godini očekuju povećanje
0

Broj turista širom svijeta u porastu uprkos ekonomskoj krizi

Sarajevo-x.com
Broj turista širom svijeta povećan je u 2011. godini uprkos ekonomskoj krizi, Arapskom proljeću i katastrofama u Japanu. Broj turista prema podacima UN-a dostigao je jednu milijardu prošle godine, prenosi AFP.

Broj turista je veći za 4,4 posto u odnosu na 2010. godinu, prenosi Svjetska turistička organizacija pri UN-u. U posljednjih 60 godina, 2009. godina je bila najgora za turizam, ali se broj putovanja povećao za 6,6 posto u 2010. godini.

"Očekujemo da će se u 2012. godini broj turističkih posjeta povećati za tri do četiri posto, kada će broj turista biti veći od milijardu. Evropom su putovala 504 miliona turista, dok je u Afriku otišlo 50 miliona posjetilaca. Imajući u vidu revolucije u zemljama Sjeverne Afrike, posjeta turista je opala za 12 posto", navodi se u izvještaju Svjetske turističke organizacije.

Posjete Bliskom istoku opale su za pet miliona posjetilaca u odnosu na 2010. godinu, a Aziju je posjetilo šest posto turista manje.

"Suprotno od prethodnih godina, rast je bio veći u naprednim ekonomijama i to u zemljama zapadne Evrope“, stoji u izvještaju Svjetske turističke organizacije.