Svijet
186

Broj tigrova u divljini porastao prvi put u sto godina

Anadolija
Foto: EPA
Foto: EPA
Grupe koje se zalažu za očuvanje divljih životinja u svijetu objavile su kako je broj tigrova na globalnom nivou u porastu prvi put u posljednjih stotinu godina.

Svjetski fond za prirodu (World Wildlife Fund WWF) i Globalni forum za tigrove tvrde kako je riječ o "preokretu" nakon posljednjeg prebrojavanja tigrova 2010. godine, kada je njihov broj u divljini bio na historijskom minimumu od 3.200 jedinki. Ovaj podatak objavljen je dan uoči trodnevnog sastanka u New Delhiju gdje će ministri 13 zemalja razgovarati kako duplirati broj tigrova do 2022. godine.

Prema novim podacima, broj tigrova u šumama od Rusije do Vijentama porastao je na oko 3.890 jedinki. Prema prebrojavanju iz 2014. godine, samo u Indiji živi 2.226 tigrova u rezervatima, od južne države Kerala do istočnih močvara u Zapadnom Bengalu.

WWF tvrdi da je ovo put da broj tigrova raste od 1900. godine, kada ih je u divljini bilo više od 100.000.Sve zemlje ne bilježe porast broja tigrova. Prema najnovijem popisu, Rusija, Indija, Butan i Nepal imaju povećan broj tigrova, dok broj tigrova u zemljama jugoistočne Azije stagnira.

Vlada Kambodže nedavno je objavila kako su tigrovi izumrli unutar njenih granica. Sa druge strane, Indonezija također bilježi pad broja tigrova najviše zbog masovnog uništavanja radi pravljenja unosnih plantaža za proizvodnju palminog ulja i celuloze.

Najveća divlja mačka na svijetu koja živi u azijskim džunglama, u jugoistočnom Sibiru i jugoistočnoj Aziji, je ugrožena vrsta kojoj stalno prijeti gubitak staništva. Lovokradice ih, sa druge strane, ubijaju zbog basnoslovnih suma dijelova tigrovog tijela na crnom tržištu.