Svijet
0

Broj stranih radnika u Velikoj Britaniji premašio dva miliona

FENA
Kao i obično ponedjeljkom, britanskom štampom dominiraju pretežno domaće teme a vodeća u Daily Telegraphu je promijenjena struktura britanske radne snage i rekordan broj stranih radnika.

Ovaj dnevnik na naslovnoj stranici izvještava o najnovijim zvaničnim podacima prema kojima je broj stranih radnika u Britaniji premašio dva miliona ljudi, što je skok od čak 75 posto od 2001. godine.

Ovaj porast je posljedica dolaska nekoliko stotina hiljada ljudi iz istočnoevropskih zemalja od 2004. godine. U istom periodu zabilježen je pad broja britanskih radnika u privredi za pola miliona - na cifru od oko 24 miliona ljudi. Stručnjaci kažu da britanski radnici ili stvarno ne mogu naći posao ili tvrde kako su suviše bolesni da rade, kakvih je u zemlji registrirano čak dva miliona.

Još jedan faktor je, nastavlja list, emigracija nakon što se iz Britanije samo tokom 2006. godine iselilo skoro 400 hiljada ljudi.

Opozicija je iskoristila ove podatke za kritiku vlade da ne čini dovoljno na zapošljavanju Britanaca, posebno "onih koji su mlađi od 25 godina a od kojih više od milion nema ni posao, ni obrazovanje, ni kvalifikacije", završava Daily Telegraph.