Svijet
0

Broj stradalih u zemljotresu u Nepalu veći od 6.000, uništeno preko 600.000 domova

Piše: N. N.
(Foto: AFP)
Broj zvanično stradalih nakon razornog zemljotresa u Nepalu zvanično je veći od 6.000. Nažalost, to neće biti konačan broj jer se mnoge osobe vode kao nestale. UN je saopćio kako se procjenjuje da je uništeno preko 600.000 domova.

Nepalski zvaničnici potvrdili su a je do danas potvrđena smrt 6.134 osobe dok ih je 13.906 povrijeđeno nakon razornog zemljotresa koji je pogodio ovu zemlju.

Međutim, veliki broj osoba vode se kao nestale pri čemu je najvjerovatnije da je značajan procenat stradao.

Hiljade sela je potpuno zbrisano s lica zemlje, a u nekim područjima Nepala preko 90 posto škola i ambulanata je neupotrebljivo.

Ram Sharan Mahat, ministara finansija Nepala, izjavio je kako će trebati najmanje dvije milijarde dolara samo za obnovu uništenih kuća, bolnica i drugih administrativnih zgrada.

Vlasti strahuju da bi broj stradalih mogao biti i veći jer žrtve zemljotresa iz distrikta Sindhupalchowk nisu ubrojane u konačni broj. Upravo je distrikt Sindhupalchowk jedan od najteže stradalih dijelova Nepala.

Također, malo se znao i o žrtvama u distriktu Gorkha. Zvaničnici koji su nadlijetali ovu područje izjavili su da preživjeli žive u izuzetno teškim uvjetima.

Mnogi Nepalci, iako u strahu od novih zemljotresa, vraćaju su u svoja mjesta kako bi započeli obnavljanje uništenih domova. Policija je saopćila da je uhapsila dvije osobe koje su širile dezinformacije da je predviđen još jedan razorni zemljotres.

Istovremeno, spasilačke ekipe i dalje tragaju za preživjelima. Spasioci su jučer spasili dječaka koji je pod ruševinama proveo preko 120 sati, a spašena je i jedna 30-godišnja žena koja je prevezena u vojnu bolnicu.